top of page

Ciències ambientals, naturals i de la vida

Xerrades

silueta.png

Català, castellà o anglès

Alba Garcia Rodríguez

Experta en toxicologia ambiental

L' era de "l'Homo Plàsticus"

Què és un “Homo Plàsticus”? On viu? Cóm actua? Què fa? Cóm es troba? Totes aquestes preguntes les estem intentant resoldre des del Departament de Genètica i Microbiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Fins ara es coneix que l’home és responsable de la producció de 360 milions de tones de plàstic globalment, 62 milions de tones al continent Europeu i es preveu que aquesta producció es tripliqui per l’any 2050. Si féssim la conversió, segurament, que sortirien milers de Camp Nous plens de residus plàstics. Desafortunadament, l’ alta producció de plàstic, la gran demanda per part de les indústries i serveis, la gran popularitat de productes d’ un sol ús i una mala praxis per part del consumidor estan contribuint a l’ acumulació de residus plàstics al llarg dels ecosistemes, tant terrestres com aquàtics. Darrerament, però, els professional de la sanitat han mostrat la seva inquietud arrel de l’increment de la presència de plàstic en sang humana, femtes, orina, i fins i tot a la placenta i a la llet de dones gestants. Però com arriben aquests plàstic dins el cos humà?

Vaig estudiar Biologia a la Universitat de Girona, el màster en Genètica Avançada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Doctorat en Genètica també a la UAB. En acabar el doctorat vaig treballar com a coordinadora d'assajos clínics a l'Hospital Vall d'Hebron però em vaig adonar que no era el que m'agradava i vaig tornar a la recerca acadèmica. Així doncs, al 2018 vaig marxar als Estats Units per treballar com a investigadora a Binghamton University, Nova York. Al 2022 vaig tornar a la UAB (al mateix grup on vaig fer el doctorat) i actualment participo en un projecte Europeu anomenat PlasticHeal on estudiem els efectes dels micro- i nanoplastics en la salut humana.

Programa: Beatriu de Pinós i Marie Skłodowska-Curie COFUND.

Institució: Universitat Autònoma de Barcelona, Departament de Genètica i Microbiologia

Disponibilitat: sempre
silueta.png

Català o Castellà

Ana López Antia

Toxicologia de fauna salvatge

Com afecta la nostra contaminació als ocells que ens envolten?

En 1962 Rachel Carson va publicar el seu llibre “ Primavera silenciosa” en el qual per primera vegada es plantejava el fet que l’ésser humà estigués contaminant el planeta. El llibre de Rachel es referia sobretot a l’efecte dels insecticides organoclorats (DDT), que van portar al caire de l’extinció a moltes espècies d’ocells. Per sort, actualment, el DDT ja no es fa servir (pràcticament) a cap lloc del món, però des de llavors el nombre de compostos químics que alliberem al medi ambient no han fet més que augmentar. Estudiar els efectes dels contaminants a la fauna salvatge té una doble finalitat, per una banda els ocells i altres bestioles que ens envolten són organismes “bioindicadors” que ens avisen dels efectes que estem patint o podríem patir a llarg termini els éssers humans. Per altra banda, estudiar aquests efectes és imprescindible per garantir la conservació de moltes espècies i de tot el medi ambient. Sabeu quins són els químics més perillosos pels ocells?, quin impacte té l‘ús dels químics que es fan servir per produir els nostres aliments sobre els ocells?, això és el que jo investigo i ho faig combinant feina de camp, experiments i anàlisis de laboratori.

Vaig estudiar Biologia a la Universitat de Navarra. Desprès d’acabar la carrera vaig anar a viure al Delta de l’Ebre on vaig aprendre moltes coses sobre els ocells i com estudiar-los. El meu doctorat el vaig fer a Ciudad Real estudiant els efectes dels agroquímics sobre la perdiu roja. Desprès vaig marxar a Anvers on sobretot vaig estudiar els efectes dels compostos perfluorats (uns contaminants industrials que fem servir a diari en productes com el Teflon o el Gore-tex) sobre els ocells. És important comentar que Anvers és un dels llocs del món més contaminats per perfluorats. La beca Beatriu de Pinós m’ha donat l’oportunitat de tornar a treballar a Catalunya i al Delta de l’Ebre.

Programa: Beatriu de Pinós i Marie Skłodowska-Curie COFUND

Institució: IDAEA-CSIC

Disponibilitat: de novembre a març, de dilluns a dimecres, de 9h a 15h.
blancafiguerola.jpg


Català

Blanca Figuerola Balañá

Biodiversitat i ecologia marina, canvi global

Els organismes marins calcificadors, amenaçats pel canvi global

L’augment de les emissions de diòxid de carboni (CO2) a l’atmosfera degut a l’activitat humana provoca canvis en els mars i oceans com són l’acidificació oceànica i l’augment de la temperatura. Alguns ecosistemes marins en les regions polars són especialment vulnerables a l’acidificació oceànica. Per altra banda, les onades de calor marines són cada vegada més freqüents en el Mediterrani provocant també canvis en els ecosistemes marins. Quins efectes poden provocar aquests canvis sobre els organismes que construeixen estructures de carbonat de calci, anomenats calcificadors, i que formen hàbitats essencials per moltes espècies marines? En aquesta xerrada la investigadora parlarà sobre el mostreig i tècniques i mètodes experimentals utilitzats a l’Antàrtida i al Mediterrani.

Llicenciada en Biologia (2006) i doctorat en biodiversitat a la Universitat de Barcelona (UB, 2013). Les seves línies de recerca són en el camp de la biodiversitat, ecologia marina i paleoecologia en el context del canvi global. Ha participat en cinc campanyes antàrtiques a bord dels vaixells Hespérides i Las Palmas i a la Base Antàrtica Espanyola Gabriel de Castilla. D’altra banda, ha realitzat diverses estades de recerca a Nova Zelanda, Austràlia, Polònia, Londres, Itàlia i Panamà. Actualment és investigadora postdoctoral de l’Institut de Ciències del Mar liderant un projecte Beatriu de Pinós sobre els efectes del canvi global sobre organismes calcificadors del Mediterrani amb cofinançament europeu del programa Marie Skłodowska-Curie COFUND. Paral·lelament està col·laborant en el projecte antàrtic CHALLENGE.

Programa: Beatriu de Pinós i Marie Skłodowska-Curie COFUND

Institució: Institut de Ciències del Mar de Barcelona

Disponibilitat: de gener al març del  2024

 

GuifréTorruella_foto.jpg


català

Guifré Torruella i Cortés

Microbiologia evolutiva

Evolució de la diversitat microbiana, el cas dels nostres parents unicel·lulars

D’on venim, qui som? Els éssers humans som animals. Juntament amb altres llinatges eucariotes com les plantes, els fongs o certes algues, som organismes compostos de milions de cèl·lules. Som organismes macroscòpics, que podem observar a ull nu. Amb tot, la majoria d’espècies eucariotes, actualment i al llarg dels més de mil milions d’anys d’evolució d’aquest llinatge, són unicel·lulars, i per tant, microscòpiques. Aquestes cèl·lules són amebes, flagel·lats i un curull de formes més, que conformen la biodiversitat dels protists. Estudiant aquests organismes microscòpics, podem inferir quins canvis evolutius han ocorregut, des de l’ancestre comú de tots els eucariotes, fins a les espècies actuals, inclosos nosaltres. Proposo un viatge filogenètic, resseguint l’arbre de la vida, per tal d’introduir els protists (amb micrografies i vídeos), i com han canviat al llarg de la història de l’evolució. A l’hora, introdueixo elements metodològics molt senzills, per entendre com els científics encarem aquestes preguntes evolutives tant antigues: des de la recol·lecció de les mostres, passant per les anàlisis al laboratori molecular, fins les anàlisis bioinformàtiques. D’aquesta manera, aprenem conceptes bàsics de biologia en l’àmbit de la secundària, una ciència en expansió i projecció de futur.

Llicenciat en biologia, màster en desenvolupament i genètica i doctor en genètica per la universitat de Barcelona. Com a protistòleg evolutiu he treballat de postdoctorat a l’Université Paris-Saclay i actualment al Barcelona Supercomputing Center per estudiar l’evolució de les espècies d’eucariotes microbians parentes dels animals i els fongs, utilitzant la filogenètica i la genòmica comparativa a partir de la biodiversitat actual.

Programa: Beatriu de Pinós 2019 00208. Ajut 801370.

Institució: Barcelona Supercomputing Center

Disponibilitat: Preferiblement matins.
silueta.png

Spanish or English

Nestor Arandia Gorostidi

Environmental, natural and life sciences

How can climate change affect marine microorganisms?

Marine ecosystems are enormously complex and are mostly dominated by microorganisms, organisms that cannot be seen with the naked eye. Among these organisms, bacteria represent the largest biomass in the oceans and play a key role in sustaining the life of all marine organisms. Bacteria are the baseline of the marine trophic chain, as they can be eaten by some eukaryotic cells and also produce essential nutrients for the growth of microalgae and other microorganisms. However, ocean warming is a large menace for bacteria, as they are shown to be very susceptible to changes in environmental conditions. In this talk, I want to show how bacteria are essential for life on Earth as we know it, and how climate change can impact such a sensible ecosystem.Marine ecosystems are enormously complex and are mostly dominated by microorganisms, organisms that cannot be seen with the naked eye. Among these organisms, bacteria represent the largest biomass in the oceans and play a key role in sustaining the life of all marine organisms. Bacteria are the baseline of the marine trophic chain, as they can be eaten by some eukaryotic cells and also produce essential nutrients for the growth of microalgae and other microorganisms. However, ocean warming is a large menace for bacteria, as they are shown to be very susceptible to changes in environmental conditions. In this talk, I want to show how bacteria are essential for life on Earth as we know it, and how climate change can impact such a sensible ecosystem.

I studied Marine Sciences at the University of Cádiz. After completing my degree in 2011, I decided to pursue a scientific career by staring PhD studies focused on marine bacteria at the Spanish Centre of Oceanography in Gijón. When I finished my PhD in 2017, I realized that I was very passionate about the study of marine bacteria and their ecosystems. Thus, I continued with my scientific career at many universities in the world, such as the University of Gothenburg or Stanford University, to deepen the role of bacteria in the oceans. Currently, I am a Beatriu de Pinós researcher at the “Institut de Cièncias del Mar” (ICM-CSIC).

Program: Beatriu de Pinós i Marie Skłodowska-Curie COFUND

Institution: Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC)

Availability: variable
ValentíRodellas.jpg


Català

Valentí Rodellas Vila

Ciències ambientals

Les aigües invisibles que descarreguen al mar

Molta gent sap que, quan plou, una part de l’aigua de pluja pot acumular-se en rius o rieres que a poc a poc aniran a parar al mar. Una altra part d’aquesta aigua s’infiltra a través del sòl, formant les aigües subterrànies i omplint els aqüífers que sovint utilitzem per agafar aigua a través de pous o que veiem (i bevem!) quan anem a la muntanya i trobem fonts. El que menys gent sap, però, és que aquestes aigües subterrànies també viatgen a poc a poc fins a trobar el mar. A diferència dels rius, la descàrrega d’aigües subterrànies al mar és un procés gairebé invisible, perquè té lloc per sota del nivell del mar. Així que un dels reptes que he tingut com a investigador ha estat trobar eines per “veure” aquesta descàrrega i conèixer la quantitat d’aigua dolça que es perd cap al mar. Però per què és important estudiar aquesta descàrrega d’aigua invisible?

Vaig estudiar Ciències Ambientals a la Universitat Autònoma de Barcelona i vaig fer el doctorat a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), d’aquesta mateixa universitat. Durant gairebé 4 anys, vaig continuar la meva carrera investigadora a un centre de recerca de França (CEREGE, a Aix-en-Provence). Fa dos anys que m’he tornat a incorporar a l’ICTA, on tinc un contracte d’investigador postdoctoral.

La major part de la meva carrera investigadora s’ha centrat en l’estudi de la descàrrega d’aigua subterrània al mar, per veure els efectes que aquesta pot tenir sobre els ecosistemes marins. Actualment estic en un grup de recerca en radioactivitat ambiental: utilitzem els elements radioactius que hi ha de forma natural a les aigües subterrànies i al mar per obtenir informació de diferents processos ambientals.

Programa: Beatriu de Pinós (Generalitat de Catalunya)

Institució: Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), de la Universitat Autònoma de Barcelona

Disponibilitat: sense preferència horaria
silueta.png

Idioma de la xerrada
 

Nom i cognoms:

Àrea:

Títol:

xxx 

bio 

Programa:

Institució:

Disponibilitat horària:
marca color jpg.jpg
AGAUR.jpg
Logo Dpt. Recerca i Universitats_Gencat.png
logo UE_flag_yellow_high.jpg
bottom of page